facebook instagram
menu icon

Ženská arganová manufaktúra

Ženská arganová manufaktúra Náš arganový a opunciový olej v Maroku nenakupujeme u klasických dodávateľov, ale u malej ženskej manufaktúry. Tieto manufaktúry sú veľkým trendom posledných rokov, ktoré do oblasti marockého vidieka prinášajú veľmi významné zmeny a spoločenské uvoľnenie. Zamestnávajú totiž výhradne ženy a umožňujú im tak ešte donedávna niečo nevídané. Mať stabilnú a nezávislú prácu s fér príjmom a vďaka tomu sa osamostatňovať a vymaňovať z tradíciami zviazanej spoločnosti vedenej mužmi.

Tým, že u nás nakupujete, získavate možnosť priamo sa podieľať na tomto skvelom projekte. S čím konkrétne pomáhate?

Maročanky sa vďaka svojej práci zbavujú svojho tradičného vedľajšieho postavenia v rodine a spoločnosti, kde hral prím hlavný živiteľ, teda muž. Predtým nebolo bežné, aby sa ženy mohli mimo svojho domu voľne pohybovať bez sprievodu svojich manželov. Vďaka práci v arganových manufaktúrach získavajú nevídanú slobodu pohybu a možnosť nadväzovať priateľstvá a zapájať sa do spoločenského diania i mimo svojej rodiny. V niektorých rodinách sa dokonca vďaka svojej práci v manufaktúre stáva hlavným živiteľom žena, čo je naozaj revolučný jav. V mnohých regiónoch je totiž aj pre muža veľmi ťažké nájsť si a udržať trvalú prácu.

Ženy majú taktiež vďaka svojim novým príjmom možnosť získať alebo doplniť si vzdelanie, prípadne ho dopriať svojim deťom, čo pre marockú spoločnosť znamená naozaj veľa. Pre nás je to, že vieme čítať a písať, a že si spočítame, koľko zaplatíme za nákup v pekárni, absolútnou samozrejmosťou. Musíme si ale uvedomiť, že na tradičnom marockom vidieku, kde je dievča od detstva vychovávané primárne tak, aby sa dokázalo postarať o rodinu, na vzdelanie jednoducho nie je čas ani peniaze.

Pretože chceme, aby aj naša rola v tomto svete zodpovedala férovému prístupu k obchodu (fair trade), tak z Maroka nakupujeme arganový a opunciový olej za omnoho vyššiu cenu než aká je tu bežná. Pre ženskú manufaktúru, od ktorej takto arganový olej odoberáme, sme tak hlavným obchodným partnerom nielen objemom, ale aj výkupnou cenou. Keď sme spoluprácu začínali, pracovalo v manufaktúre pravidelne iba 5 žien. Sme úprimne hrdí na to, že sme tejto manufaktúre počas doby našej spolupráce pomohli k takému rastu, že teraz zamestnáva už viac ako 70 žien. A radosť máme aj z toho, že niektoré z nich sa práve vďaka našim zákazníkom naučili nielen čítať a písať, ale aj bežne pracovať s počítačom a napríklad vybavovať e-maily.

To, že kúpou niektorého z produktov SAGRADA NATURA v Maroku pomáhate, teda naozaj nie je len prázdna fráza :-)
SAGRADA NATURA © 2013-2024  |  Všetky práva vyhradené. Akákoľvek časť tohto webu (texty, obrázky, popis nákupu, ďalšie časti servera), v celku alebo v časti môže byť kopírovaná alebo inak prezentovaná len s predchádzajúcim výslovným súhlasom autora.
Podľa zákona o evidencii tržieb je predávajúci povinný vystaviť kupujúcemu účtenku. Zároveň je povinný zaevidovať prijatú tržbu u správcu dane online; v prípade technického výpadku potom najneskôr do 48 hodín.